Version 2002-11-21

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2002-10-15.

Version 2002-11-21

Version 2002-10-15

Version 2002-11-21

Specialprislistor - Import av transaktioner

Ny funktion för att läsa in transaktioner till specialprislistor via textfil, skapad exempelvis i Excel. Filen är tabseparerad och innehåller befintlig specialprislista med nya eller ändrade transaktioner.

Import - Ej registrerade transaktioner

Vid import av transaktioner till specialprislista, liksom i andra importfunktioner genereras en rapport över ej registrerade transaktioner. Denna rapport innehåller nu även begreppet Rad som anger vilken position i filen som inte kunde skrivas. Genom att använda detta radnummer kan transaktionen lättare återfinnas när filen öppnas exempelvis i Excel.

Utöver Import av transaktioner till specialprislistor genereras rapport i följande avsnitt:

Alternativa produktnummer - Ändrad sortering i skärmlista

När man anger ett alternativt produktnummer vid registrering visas en skärmlista med möjliga produkter om fler än en produkt har det alternativa numret. Denna skärmlista visas nu sorterad på första kolumnen (produktnummer).

När man anger ett produktnummer som finns som vanlig produkt och även som alternativt nummer på annan produkt, visas listan med både angiven vanlig produkt samt de produkter där den finns registrerad som alternativt produktnummer. I dettas fall visas "huvudprodukten" i fetstil och markerad i skärmlistan och kan väljas med Enter. Även denna huvudprodukt visas nu i sorteringsordningen.

Strukturer - Detaljavräkning i flera nivåer - Blankett

Ny inställning för att hantera detaljavräkning i flera nivåer vid strukturhantering och utskrift av blanketter. Alternativet gör det möjligt att styra om alla nivåer ska skrivas ut på blanketten, eller om enbart första nivån ska skrivas ut.

Beställning - Strukturer

Strukturhantering är nu fullt implementerad i samband med Beställning. Som tidigare i t.ex Order / faktura är det i beställning nu möjligt att förändra, lägga till, kopiera och på annat sätt bearbeta strukturer i beställning.

Beställning - Lagerplatser

Lagerplatser kan nu registreras direkt i samband med beställning. Tidigare registrerades lagerplatser enbart vid inleverans, lagerplatsen sätts nu istället i beställning och kan därefter förändras vid inleverans. Detta innebär även att beställt antal per lagerplats nu kan följas upp via Informationslistan Lagersaldo.

Produkter - Beställt antal

Förbättrad uppföljning av beställt antal i synnerhet för dem som registrerar nya rader vid Inleverans, som kanske inte hör till en beställning. Beställt antal räknas alltid upp på produkten vid registrering i Beställning och Inleverans, och räknas därefter ner i samband med att uppdatering av inleverans.

Inleverans

Ta bort rader. Möjlighet att ta bort tidigare registrerad rad i inleverans. Både rad som har registrerats i beställning och rad registrerad i samband med inleverans kan tas bort direkt i rutinen Inleverans.

Textprodukter. Bättre hantering av textprodukter använda t.ex. i beställning i samband med uppdatering av inleverans. Om beställningen är föremål för uppdatering, kommer även rader med textprodukter tas bort från beställningen. Om inte beställningen uppdateras, kommer även textprodukter att ligga kvar på beställningen.

Innehåll

Version 2002-10-15

Winbas Skrivbord

Winbas Skrivbord kan användas för att spara genvägar till rutiner Winbas, eller till relaterade dokument och program så att dessa kan öppnas direkt ifrån Winbas.

Dialogen Genväg kan användas för att skapa alla typer av genvägar till Winbas Skrivbord.

Winbas Navigatör

Winbas Navigatör gör drygt 120 huvurutiner i Winbas tillgängliga genom en och samma funktion. Winbas Navigatör gör samma rutiner tillgängliga som även återfinns i Arkivmenyn samt huvudmenyerna Administration och Bokföring.

Inställningar för användare

Personliga inställningar för bl.a. de nya funktionerna runt Skrivbord och Navigatör. Här återfinns även inställningar rörande exempelvis knapprad, hantering av fönster och utskrifter. Några av inställningarna som tidigare låg i Systeminställningar har nu flyttats hit och ligger på individuell nivå.

Inställningar Order - Avgift

Möjlighet att stänga av pålägget av moms på avgift som används i t.ex. Order / faktura. Inställningen Moms på Avgift avgör om avgiften är momspliktig och beläggs i så fall med moms 1, eller vid export Momskod export angiven för det aktuella landet.

Serviceorder - Bokföringsdatum / fakturadatum

Bokföringsdatum blir fakturadatum på serviceordern vid fakturering. Om ingen bokföringsdatum är angiven kommer fakturadatum istället att sättas till systemdatum. Om serviceorder inte är inställt att tas bort vid fakturering, kommer bokföringsdatum att nollställas för att därefter sättas till systemdatum vid nästa fakturering om inget annat har angivits.

Order / faktura och Serviceorder - Fraktsedlar / adresslappar

Vid utskrift av fraktsedlar och adresslappar föreslås antal fraktsedlar från inställningen Antal kopior vid utskrift i dispositionen för fraktsedlar. Antal adresslappar fylls däremot som tidigare alltid i vid utskriftstillfället.

Blanketter - Summa beställt och levererat antal

Nya fält för tillval i design av sidfot för vissa blanketter. S:a best.antal och S:a lev.antal visar en summering av beställt och levererat antal på plocksedel, följesedel, fraktsedel och faktura i sidfoten på sista sidan. Detta kan användas för kontroll vid leverans. Man räknar antalet och får en summa som kan jämföras med blanketten.

Fakturablanketter - OCR-nummer och Valutakurs

OCR-nummer är ett nytt fält för tillval i design av både sidhuvud och sidfot i fakturablanketter av alla typer. OCR-nummer består fakturanummer plus kontrollsiffra enligt modulus 10.

Valutakurs skriver ut fakturans valutakurs i foten på faktura av alla typer om denna är vald i design av fakturan. Antal decimaler bestäms av egenskaper för fältet.

Bankgiro och postgiro

Registrering av bankgironummer och postgironummer verifieras mot kontrollsiffra enligt modulus 10. Stämmer inte registreringen visas en varning.

Inställningar Leverantörer - Betalningsförslag

Ny inställning för hur betalningsdatum för fakturor som ej går till Avbokning ska hanteras, d.v.s. fakturor av typen Förskott, Kontant, Bankgiro eller Postgiro. Vid godkännande av betalningsförslag avbokas fakturor av denna typ direkt och betalningsdatum kan då sättas till antingen Förfallodatum eller Systemdatum.

Denna inställning gör det möjligt att gå tillbaka till det förhållande som rådde innan version 2000-10-05.

Varukostnadskonton EU / utanför EU

I landskoder kan nu även ej EU-länder registreras med varukostnadskonton för kontering vid registrering av leverantörsfaktura.

Innehåll

Nyheter version 2002-06-17