Version 2004-01-05

Tidigare Nyheter

Nedan följer nyheter i Winbas avseende respektive version i omvänd kronologisk ordning med start från version 2003-08-19.

Version 2004-01-05

Version 2003-11-25

Version 2003-10-22

Version 2003-08-19

Version 2004-01-05

Lagerjustering

Genom att använda rutinen Lagerjustering, snarare än som tidigare inleverans - kan produkternas lagersaldo förändras och lageromflyttning kan ske över lagerplatser. Lagerjusteringar kan sedan följas upp i statistiken med ett löpnummer på en leverantör angiven i Inställningar produkter. Se följande avsnitt för ytterligare information om lagerjustering och lageromflyttning.

Uppackningsunderlag

Vid kommande delleveranser från leverantör kan uppackningsunderlag användas för att plocka ut enstaka rader från flera beställningar baserat på meddelande från leverantören. Uppackningsunderlaget innehåller då avvikelser från beställningarna som sedan kan användas för att leverera in mottagna varor.

Inleverans - Leverantörens artikelnummer

Förutom att produktens vanliga nummer kan användas vid registrering av ny rad i Inleverans, kan även leverantörens artikelnummer anges. Leverantörens artikelnummer finns då registrerat på själva produkten eller på en alternativ leverantör i Leverantörspriser.

Inleverans - Ápris

Vid registrering av ny rad föreslås i första hand ápris (Inpris) och rabatt från produkten som anges på raden. Om leverantören är annan än produktens huvudleverantör kommer priset istället att föreslås från Leverantörspriser om leverantören finns registrerad på produkten med avseende på ordinarie produktnummer eller leverantörens artikelnummer om detta är angivet.

Inleverans - Uppdatera inpris

Genom att välja inställningen Uppdatera inpris vid inleverans kommer produktens inpris, rabatt och eventuella utpriser att uppdateras baserat på angivna prisuppgifter. Inställningen underhåller även befintliga transaktioner, samt skapar nya transaktioner på alternativa leverantörer i Leverantörspriser. Inställningen kan användas för att lättare underhålla uppgifter om inpriser i produktregistret och leverantörspriser.

Beställning - Ápris och rabatt

Vid registrering av beställning föreslås alltid pris och rabatt från produkten om leverantören är huvudleverantör och annars från alternativ leverantör i leverantörspriser. I tidigare versioner när prisuppgifter har föreslagits från leverantörspriser, har Inpris efter rabatt (netto inpris) föreslagits och då utan rabatt (eftersom priset redan innehåller rabatten). Fr.o.m. denna version kommer istället Inpris före rabatt och själva rabatten att föreslås vid registrering av beställning.

Se följande avsnitt för information om hur inpriser föreslås vid exempelvis beställning :

Batchnummer / Serienummer

Det tidigare begreppet Batchnummer på produkter byter i och med denna version namn till den mer korrekta benämningen Serienummer. Detta även för att undvika sammanblandning med begreppet lagerplatser och s.k. batcher.

Prisrapport - Enbart prislista

Alternativet Enbart prislista kan användas för att inkludera enbart de produkter som är märkta för prislista i ett urval. Alternativet kan användas vid framställande av prisrapport för de företag som har valt att separera vissa produkter som inte ska ingå i prislistor.

Inventeringsunderlag - Enbart produkter med lagersaldo

Enbart produkter med lagersaldo är ett nytt alternativ vid utskrift av Inventeringsunderlag. Som ett komplement till alternativet Enbart lagerartiklar, kan Enbart produkter med lagersaldo väljas för att begränsa urvalet till de produkter med ett lagersaldo som inte är noll. Med detta som utgångsläge kan själva inventeringen sedan utföras genom att skapa inventeringstransaktioner med lagersaldo.

Innehåll

Version 2003-11-25

Skicka blanketter via e-mail och EDI

E-Blanketter innebär att blanketter, såsom beställningar, offerter, order eller fakturor kan skickas med e-mail från direktutskrifter eller vid större utskrifter från Utskrifter Administration. Fakturor kan även skickas med EDI om tjänsten är aktiverad.

Se mer detaljerad information om att skicka blanketter via e-mail och EDI med utgångspunkt från följande avsnitt:

E-Blanketter. Genom att ange regler för distribution av elektroniska blanketter i samband med utskrift av blanketterna, kan t.ex. en offert eller order på e-mail, eller en EDI-faktura skickas till kunden vid utskriftstillfället.

Välj blanketter från Utskrifter Administration. Förutom att blanketter kan skickas via föreslagen eller förändrad e-mailadress samt EDI, kan även blanketter som ska skrivas ut på skrivare handplockas från urvalet.

Direktutskrifter. Om kunden eller leverantören har regel för e-blankett registrerad, kommer direktutskriften att erbjuda utskrift till skrivare med möjlighet att ändra skrivare, samt utskick via e-mail eller EDI.

Inställningar Blanketter. I inställningar för blanketter görs generella inställningar för alla blanketter med avseende på inköp och försäljning. Här anges även vissa inställningar för hur e-mail ska skickas, t.ex. om e-mail ska förhandsgranskas innan de skickas eller om en kopia automatiskt ska skickas till en adress internt i företaget.

I inställningar för blanketter finns nu även inställningen Sätt blankett till 'utskriven' efter utskrift från bildskärm som innebär att när en blankett granskas på bildskärm och därefter skrivs ut på skrivare från bildskärmsutskriften, kommer denna blankett att betraktas som utskriven när alternativet Ej tidigare utskrivna väljs i Utskrifter Administration nästa gång.

Två inställningar som tidigare låg i Inställningar för order har flyttats till inställningar blanketter, eftersom även dessa gäller generellt för alla blanketter. Inställningarna kan fortfarande nås från den tidigare platsen via en länk.

Blanketter - Kommentarer

Förbättrad hantering av längre kommentar vid utskrift på blanketter såsom order eller faktura. Förbättringarna avser utnyttjandet av den designade bredden på blanketten i förhållande till texten som skrivs ut, samt förbättrad avstavning av ord.

Utskrifter Administration - Fakturor

Möjlighet att även göra utskrift av fakturor sorterade på kundens nummer eller namn. Sortering på t.ex. kundnummer innebär att alla fakturor till samma kund kommer i följd om dessa t.ex. ska kuverteras.

Valutatabell - Valutauppdatering via Internet

Ändrad hantering för valutauppdatering via Internet. Valutauppdatering sker nu direkt från valutatabellen, vilket även innebär att den tidigare menyn Internettjänster har utgått.

Inställningar order

Nytt alternativ för att ställa in att säljare föreslås från Vår referens i de fall Vår referens föreslås från de inloggade användaren. Om Vår referens ändras på en offert eller order, kommer även säljaren att förändras.

Skapa specialprislista av offert

Genom att använda knappen F5 - Prislista i Offertregistrering när en befintlig offert är uppe, kan en ny specialprislista skapas av transaktionerna i offerten. Det är även möjligt att lägga till eller uppdatera transaktioner till en redan befintlig specialprislista.

Beställningsunderlag - Sätt samma leverantör på flera rader

Markera flera rader i beställningsunderlag för att därefter sätta samma leverantör på alla markerade rader.

Utskrifter Bokföring - SIE 4 Export

SIE-rapport enligt SIE 4 format stöder nu även export av eventuella resultatenheter och projekt registrerade på verifikationer som exporteras till annat program enligt standarden SIE 3 och 4.

Produkter - Leverantörspriser

Förbättrad samverkan mellan produktens prisuppgifter på huvudleverantör och underliggande leverantörspriser. När förändringar utförs dels i produktbilden eller i leverantörspriser uppdateras leverantörens prisuppgifter på berörda ställen. Dessutom skapas automatiskt transaktion i leverantörspriser när leverantörens prisuppgifter har sparats i produkter.

Innehåll

Version 2003-10-22

Prisrapport

Prisrapport är en ny rutin som kan väljas in i Administration eller på Winbas Skrivbord. Prisrapport innehåller ett antal funktioner för prisförfrågan på kund och olika möjligheter att skriva ut prislistor till kunden eller internt. För mer utförlig information se avsnittet:

Specialprislistor - Kunder

Genom att välja knappen Kunder i specialprislistor öppnas ett nytt verktyg för att administrera specialprislistor på kunderna. Istället för att i kundbilden välja in specialprislista och spara för respektive kund, kan istället administrationsverktyget användas för att t.ex. ange en eller flera specialprislistor på ett större antal kunder.

Kunder - Specialprislista

Skärmlistan vid val av specialprislista på kunden är nu utrustad med en knapplista, för att snabbt kunna kontrollera vilka transaktioner som ingår i antingen den specialprislista som redan är angiven på kunden, eller annan specialprislista i listan.

Fakturering

Ny rutin för att utföra fakturering av flera fakturor, även s.k. batchfakturering. Faktureringsrutinen fungerar som ett komplement till den befintliga varianten av samfakturering med inställningen En faktura per order. Genom att använda fakturering och vanlig samfakturering (en faktura per kund) kan fakturering av flera vanliga order ske i batch, vid sidan av order märkta för samfakturering.

Tidrapporter - Ny rättighet för projekt

Sedan version 2003-06-11 gäller att enbart administratör kan registrera tidrapporter på andra anställda utöver sig själv. Som ett komplement till att dela ut rättigheter som administratör (s.k. WB-rättigheter), kan nu även rättigheten Projekt - Full registrering tilldelas en användare. Denna rättighet ger då användaren rätt till fullständig registrering och uppdatering av tidstransaktioner.

Betalningsförslag - Bankgiro / Postgiro

Krav / Kontoutdrag

Två nya fält för val i design av blanketten Krav / Kontoutdrag som tidigare har funnits i övriga blanketter. Fälten som tillkommit är Er referens som då skriver ut kundens huvudreferens och Sidnummer.

Beställning / Inleverans - Externa strukturer

Möjlighet att använda strukturhantering för lagerhållning på produkter som tillverkas enstaka gånger och som alltså inte egentligen är strukturprodukter. Produkten hanteras som en vanlig produkt i Winbas och administreras separat i samband med beställningen via den externa rutinen Beställningsstrukturer (Bestploc.exe)

För ytterligare information om hanteringen kring Beställningsstrukturer kontakta Winbas Support.

Innehåll

Version 2003-08-19

Produkter - Enhetsantal

Försäljning / Inköp. Två nya inställningar för enhetsantal i Inställningar för produkter som bestämmer om enhetsantal ska användas vid försäljning eller inköp. Standardinställningen är att enhetsantal alltid användes, om inget annat anges.

Kan ändras / Kan inte ändras. Ytterligare inställning gör det även möjligt att ange att de föreslagna antalen inte kan förändras efter att de har föreslagits, i detta fall används alltid de antal som har angivits på produkten.

Se ytterligare information om dessa inställningar under:

Förslag vid ny strukturprodukt

Ett antal inställningar har tillkommit för att underlätta upplägget av nya strukturprodukter. Begreppen Detaljavräkning, Statistik på detaljnivå och inställningar för blanketter kan nu sättas i Inställningar Produkter för att sedan automatiskt sättas på strukturprodukten.

Dessa inställningar sätt under:

Generell uppdatering av priser från leverantör

Följande kompletteringar har gjorts i dialogen Generell uppdatering av priser från leverantör.

Utskrifter Administration - Detaljstatistik

Följande har tillkommit i samband med utskrift av Detaljstatistik.

Utskrifter Bokföring - Alla berörda konton

Vid utskrift av t.ex. Balansrapport och Resultatrapport från Utskrifter Bokföring föreslås alternativet Alla berörda konton.

Normalt gäller att ett konto måste vara belastat under den aktuella perioden i räkenskapsåret för att komma med vid alternativet Alla berörda konton. Nu tar även alla rapporter med alternativet hänsyn till om kolumner från t.ex. budget eller föregående år är invalda, i detta fall betraktas kontot som berört om exempelvis en händelse i budget finns i den aktuella perioden.

Se följande avsnitt för ytterligare information:

Innehåll

Nyheter version 2003-06-11