Tangenter i söklistor

Winbas hjälp

Söklistor

Utöver t.ex. piltangenterna som används för att navigera upp och ner i listan, kan även andra tecken anges för att söka i en öppnad söklista.

Genom att använda tangenter i samband med sortering kan en förekomst snabbt hittas i en söklista med stort innehåll. Söklistan öppnas normalt sorterad på nummer, eller t.ex. Söknamn om man har valt pil-ner vid fältet Söknamn. Om ett begrepp har angivits i det aktuella fältet, visas den första förekomsten som matchar eventuellt angivet sökbegrepp som markerad rad i listan.

1. Söklistan är öppnad och sorterad på Nummer utan tidigare sökbegrepp.

2. Därefter har 1005 tryckts på tangentbordet, söklistan har då stegat till det angivna begreppet.

3. Genom att därefter välja enter, visas posten för den valda raden.

1. Rubriken Söknamn har klickats med musen för att sortera på söknamn.

2. Därefter har bokstäverna IRZ tryckts på tangentbordet, söklistan har då stegat till det angivna begreppet, baserat på sorteringen av söknamn.

På detta sätt kan alla fält som för tillfället är valda i listan bli sökbara. Notera att när man klickar på en rubrik och listan sorteras efter denna rubrik, blir även begreppen i kolumnen sökbara. Genom att klicka på samma rubrik återigen, sorteras listan i omvänd ordning och är även då sökbar.

Sökning kan alltså ändras till ett annat begrepp genom att först klicka på rubriken ovanför kolumnen, vilket också ger en sortering på den valda kolumnen. Man kan på samma sätt ändra sökning till en annan kolumn genom att välja pil-ner till höger om sökfältet. Kolumnen som för tillfället gäller för sökning illusteras då inmatningsfältet för sökning.