Övergripande beskrivning Antivirus

Winbas hjälp

Installation och tekniska specifikationer

Antivirusprogram

Idag finns det tre stora Antivirusprogram. F-Secure, Norton Antivirus och McAfee, utöver dessa finns även mindre programvaror som inte är lika säkra, t.ex. Panda.

F-secure och Norton är idag de största programmen på marknaden, här får man automatisk uppdatering så att du alltid har den senaste versionen. Men även detta varierar beroende på vad man har för avtal med de olika bolagen. Det bästa är att ha automatisk uppdatering, om du har en direkt lina ut på internet, t.ex. ISDN, ADSL eller Bredband, modem är inte att föreslå i detta fall, med tanke på den långa nedladdningstid som kan uppkomma.

Inställningar

I samtliga program så behöver du gå in under inställningarna för vilka filer programmet ska undvika när datorn genomsöks efter virus. Filerna som man ska exkludera är alla med ändelsen, .mdb och .ldb. Om något av antivirusprogrammen skulle söka igenom dessa filer medan man jobbar i Winbas så kan stora problem uppkomma med databasen.

Utöver detta så föreslår vi att man inte använder Anti-Virus på servern, då man kan tycka att allting går långsamt. Detta gäller speciellt för F-Secure som har en förmåga att låna minne samt processorkraft för att kunna fungera ordentligt, för att sedan inte lämna tillbaka något av det.

Schemalagda uppdateringar ej under kontorstid

Samtliga schemalagda uppdateringar och virusscanningar som antivirusprogrammet eller operativsystemet aktiverar ska ej köras under kontorstid. Schemalägg istället dessa processer när övrig belastning är låg, t.ex. under nattetid.

Säljstöd och Norton Anti-Virus

Därutöver finns det även ett känt problem med Norton Anti-Virus. Vill man i Winbas Säljstöd skapa ett nytt dokument, t.ex. ett brev till en kund så öppnas inte den mallen man vill använda.

Nästa gång man försöker får man ett felmeddelande som säger att det inte gick att öppna mallen vid förra försöket, och att man kan återställa informationen. Problemet här, är det att när Word öppnar mallen söker Norton igenom dokumentet efter Makro-virus. Detta hänger hela processen. Tar man då bort Norton från sin dator så fungerar det igen utan några som helst problem. Man kan även gå in under inställningar i Word och ställa Makro Säkerhet till Låg eller Mellan. I vissa fall räcker det med Mellan som säkerhet (Som standard är det HÖG). Väljer man LÅG som alternativ, så bör man veta att Word inte kollar dokumentet efter makron, problemet som kommer här är att många av dagen virus är just makro-virus anpassade efter Microsofts mjukvaror.

Se även avsnittet: